Haastattelussa VPS Junioreiden toiminnanjohtaja
30.11.2017 14:32 Uutiset / VPS Juniorit

Joni Keturi vastaili Matti Kallion kysymyksiin

Olet pitkäaikainen Vepsu-kannattaja. Miten siirtyminen kannattajasta vapaaehtoiseksi tapahtui?

Seurassa ja ”vepsulaisena” olen tosiaan viettänyt tavalla tai toisella lähes koko elämäni. Junioreissa pelasin silloisesta nappulaliigasta A-nuoriin saakka. Sen jälkeen olin perustamassa yhtä Suomen ensimmäisistä kannattajayhdistyksistä jalkapallon puolella ja työskentelin VPS Oy:n hyväksi vuosituhannen alkupuolella, kun Vepsun edustusjoukkueen tulevaisuus oli vaakalaudalla.

Junnupuolelle siirryin omien poikieni mukana vuonna 2010, ensin Junnuliiga-valmentajaksi, sitten hallituksen jäseneksi ja puheenjohtajaksi kaudelle 2012.

Kun aloitit VPS Junioreiden toiminnanjohtajana 2013, mikä oli näkemyksesi seuran tilasta ja mihin suuntaan halusit lähteä sitä kehittämään?

Seuran tila oli selvinnyt jo aiemmin, kun olin kaksi vuotta junioreiden hallituksessa. Ensimmäisenä vuotena tehtiin ruma taloudellinen tappio ja koska huonoja tuloksia oli aiemmiltakin kausilta, alkoi seura olemaan taloudellisissa vaikeuksissa. Meillä oli vain yksi henkilö töissä, palkkatuella palkattu valmennuspäällikkö, mutta silti palkkapäivän lähestyessä piti tehdä erityisjärjestelyitä. Myös pelaajamäärämme oli syöksykierteessä, kun muutamassa vuodessa seurasta lähti yli kolmesataa harrastajaa. Tilanne oli hyvinkin synkkä, vaikka moni hieno seura-aktiivi oli antanut paljon arvokasta aikaansa, osaamistansa ja energiaansa VPS Junioreiden hyväksi.

Tuon kauden jälkeen aloitin puheenjohtajana ja ensi töiksi karsimme kulut minimiin ja aloimme kehittämään varainhankintaa. Kurssi saatiin käännettyä, mutta kovaa työtä se vaati. Onneksi meillä oli hyvä, seurasta välittävä tiimi tekemässä melko rankkaa ja epäkiitollista työtä.

Mikä on mielestäsi tilanne nyt ja ajatuksesi seuran tulevaisuudesta?

VPS Juniorit kasvoi loppujen lopuksi melko nopeasti. Neljä vuotta myöhemmin meillä on 27 henkilöä töissä, joista kuusi työskentelee kokopäivätoimisesti valmennuksessa ja 18 osa-aikaisesti iltapäivätoiminnan puolella. Lisäksi olemme vahvistaneet tekemistämme matalankynnyksen toiminnassa harrastekoordinaattorin ansiosta. Ensi vuoden puolella seurassa aloittaa kokopäivätoimisesti Junnuliiga-koordinaattori, joka tulee tuomaan lisää laatua meidän vahvimman brändin alla tapahtuvaan toimintaan.

Miten tärkeää roolia talous näyttelee VPS Junioreiden arjessa?

Seura on pystynyt tekemään kuutena vuotena peräkkäin positiivisen taloudellisen tuloksen. Liikevaihto on tänä aikana seitsenkertaistunut ja se on mahdollistanut panostukset monelle tärkeälle osa-alueelle; Pelaajan arki on muuttunut laadukkaammaksi ja seuran organisaatio on kehittynyt. Uusien ryhmien perustaminen on helpottunut, kun pystymme rekrytoimaan tekijöitä huolehtimaan niistä. VPS Junioreiden pelaajamäärä on kasvanut kolme vuotta peräkkäin ja uskon, että kasvua tapahtuu tulevinakin vuosina. Se on erittäin tärkeää, kun haluamme turvata laadukkaan toiminnan myös tulevaisuudessa. Olemme myös melko vahva toimija yhteisössä, sillä kohtaamme VPS-logon alla jopa tuhat lasta ja nuorta viikottain seura- ja koulumaailmassa.

Lasten ja nuorten kanssa toimiminen vaatii tekijöiltä paljon, sillä pelkkä lajitaitojen opettaminen ei riitä, vaan meidän on pystyttävä myös tukemaan lasten ja nuorten henkistä kasvua ja terveen itsetunnon kehittymistä koko junioriputken läpi. Monelle lapselle vepsulaisuus on tärkeä osa identiteettiä ja joukkue kaikkine toimijoineen on suuressa roolissa matkalla kohti nuoruutta ja aikuistumista. Hyvien toimijoiden löytäminen on siis tärkeää ja siinä projektissa myös rahalla on oma osuutensa.

Mikä seurassa työskentelyssä on palkitsevinta, mikä saa jaksamaan?

On palkitsevaa nähdä miten seura kehittyy ja se saa jaksamaan. Nykytilanteen ylläpitäminen ei välttämättä motivoisi, mutta VPS Junioreiden strategian mukaisesti etenevä seuran kehittäminen on mielenkiintoista. Matkaa on onneksi vielä jäljellä, sillä mielestäni meillä on varaa parantaa joka osa-alueella.

Hienoja yksittäisiä hetkiä arkea piristämään ovat, kun pelaajamme saavat kutsuja maajoukkuetapahtumiin, tai juniorimme nousee edustusjoukkueen mukaan. Palkitsevaa on myös nähdä lasten riemu tapahtumissamme ja esimerkiksi se, kun näen että iltapäivätoiminnassamme on lapsilla hyvä ja turvallinen olla.

Haastattelu on VPS Junioreilla työkokeilussa olevan VPS-kannattaja Matti Kallion tekemän juttusarjan viimeinen tuotos. Kiitos Matille hyvin suoritetusta jaksosta!


   
Lisää uutisia
VPS-Juniorit
«  Huhtikuu   »
Ma Ti Ke To Pe La Su
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
Kategoriat