Haastattelussa vuoden juniorivalmentaja
15.11.2017 11:54 Uutiset / VPS Juniorit

Henri Sillanpää kertoo mm. vanhempien roolista joukkueissaan

Sinut valittiin VPS:n vuoden juniorivalmentajaksi. Mistä ajattelet valinnan johtuneen? Missä olet onnistunut erityisesti?

Olemme mielestäni pystyneet luomaan kannustavan ja turvallisen ilmapiirin jossa harjoitella ja harrastaa jalkapalloa. Meillä on hyvä tiimi jossa jokaisella on selkeä roolinsa, ja jokainen saa vastuuta omissa rooleissaan. Ei pidä myöskään unohtaa vanhempia. Heidän kanssaan meillä on hyvä luottamus ja sen vuoksi he voivat olla turvallisin mielin uskoessaan lapsensa meille. Joukkue on paljon jalkapallon lisäksi. Se on sosiaalinen ympäristö jossa opetellaan elämää.

Onko joitain puolia valmentamisessa joita pidät haastavina?

Yksi isoista haasteista on ajankäyttö. Valmennan isoimpia ikäluokkia 05 ja 07, mutta on kuitenkin tärkeää kohdata henkilökohtaisesti ja huomioida kaikki. Jokainen lapsista on omanlaisensa yksilö. Se on isoin haaste, pitää muuntautua. Joukkueissa ensin pitää luoda harjoitusympäristö. Ikäluokan 05 kanssa onnistuttiin melkein heti luomaan toimiva ryhmä. En toimi yksin, vaan kaikki ovat mukana. Jos ajatellaan tätä vuotta ja kaikkia sen tapahtumia, en itse ehtisi mitenkään kaikkea, vaan tähän tarvitaan koko tiimiä.

Valmentamissasi joukkueissa on tyypillisesti olleet isot pelaajamäärät. Mistä ajattelet sen johtuvan?

Ikäluokassa 05 on noin 50 poikaa, eli jotain siellä on selvästi tehty oikein. Ympäriltä on tullut pelaajia joukkueeseen, Kiistosta, KoMusta, myös ruotsinkielisiltä alueilta. Omalla toiminnalla luodaan mahdollisimman hyvä ympäristö. Kaikille jalkapallo on kuitenkin harrastus tässä vaiheessa. Ihmiset puhuvat keskenään, joten joukkue markkinoi itseään. Luonnollisesti, kun on paljon porukkaa, on myös isoja tasoeroja. Kaikille pyritään kuitenkin luomaan mahdollisuus kehittyä henkilökohtaisesti. Tällä hetkellä vielä teknisesti tai fyysisesti heikommista lapsista voi vielä tulla ihan mitä tahansa. Harjoituksissa myös opetellaan hyviä tapoja, tullaan ajoissa paikalle, ja niin edelleen.Se säteilee muuhun elämään ja kouluun. Mielestäni sen pitää näkyä jossain, että on käynyt VPS:n juniorimyllyn läpi. Se vaikuttaa tulevassa elämässä, käytöksessä ja tavoissa. Puhutaan isommasta asiasta kuin pelkästään jalkapallosta.

Millaisena näet vanhempien roolin?

Siitä on puhuttu ehkä liikaakin. On tietenkin tärkeää että on kiinnostunut. Se ei tarkoita sitä että on koko ajan kentän laidalla, mutta kiinnostaa miten lapsilla menee. Joukkueissa on luotu tietyt toimintatavat, mutta vanhemmat päättävät uskovatko lapsensa meille. Ei ole tietenkään ongelma jos vanhemmat lähestyvät. On tärkeää että palautetta tulee. Jos valmennettavana on noin sata nuorta, se tarkoittaa 200 vanhempaa, ja isovanhemmat ja muut läheiset päälle. On hienoa ja tärkeää että on tällainen yhdistävä tekijä. Se antaa erilaisen motivaation jos näkee että vanhemmilla on kiinnostusta. He haluavat parasta ja kustantavat kaiken. Keskustelen heidän kanssaan mieluummin henkilökohtaisesti tai vähintään puhelimella, kuin sähköpostilla. Mielestäni on tärkeää olla kontakti. On tärkeää että valmentajat tekevät päätökset ja vanhempien kanssa keskustellaan. Olen erittäin tyytyväinen tällä hetkellä yhteistyöhön vanhempien kanssa molemmissa ikäluokissa.

Mitä tavoitteita teillä on ensi vuodelle?

Ikäluokka 05 alkaa pelata 11 vastaan 11, eli nyt aletaan siirtyä normaaliin jalkapalloon. Tavoitteena on auttaa poikia kehittymään mahdollisimman hyvin. Heillä isoja unelmia, ja se on hienoa. Jossain vaiheessa, kun aletaan tehdä asioita tavoitteellisesti, niin heillä on siihen sopivat eväät. Olen itse ollut jatkuvasti koulutuksessa, ja nyt tavoitteena olisi että pääsisi keskittymään vain ihan valmentamiseen. Tarkoitus olisi saada toimiva ja ehjä kausi. Siinä on oma palapelinsä miettiä mitä asioita pitää kehittää joukkueena ja yksilöinä. Näiden asioiden eteen täytyy tehdä töitä. Ahkeruus onkin mielestäni yksi tärkeimpiä asioita valmentaja. On hienoa että pelaajauran jälkeen olen päässyt tekemään tätä, ja nyt minun pitää näyttää että olen ansainnut mahdollisuuden.

Joukkueellisia tavoitteita ei tässä vaiheessa ole. Yksilönkehitys on tällä hetkellä tärkeää, ja joukkuetavoitteita ei pidä ylikorostaa, tai tehdä niiden takia kompromisseja. Kyllä ne isommat pokaalit ovat edessä vasta sitten tulevaisuudessa. Pojat haluavat luonnollisesti voittaa pelejä, ja me annamme mahdollisuuden heille pärjätä. Omaa toimintaa pitää tietenkin aina parantaa koko porukalla. Kauden aikana pitää olla niin, että jokainen kokee oman roolinsa tärkeäksi.

Loppusanoja?

Täytyy antaa kiitosta omille taustajoukoille, heiltä vaaditaan myös paljon. Yksi pojista pelaa omassa joukkueessa, ja lisäksi meillä on kaksi muuta poikaa. Vaimo tekee kolmivuorotyötä, ja itsellä työ on melko iltapainotteista. Se vaatii paljon joustamista, ja jossain vaiheessa täytyy antaa jotain takaisinkin. On hyvä että kotona on joku joka jaksaa ottaa vastaan ja saa olla puhumatta jalkapallosta. Vaimolla oli tärkeä rooli jo pelaajauran aikana, ja on vieläkin. Olemme pohjoisesta kotoisin pohjoisesta, ja laajemmin perhettä ei ole täälläpäin. Kaikki tämä sekä ottaa että antaa paljon.

Henkan 05- ja 07-joukkueiden toimintaan saa tulla tutustumaan kuukaudeksi veloituksetta. Lisätietoja joukkueenjohtajilta:

Pojat 2007, Petra Harju petraharju79@gmail.com / 0408445631

Pojat 2005, Kimmo Alikoski kimmoalikoski@gmail.com / 0407338840


   
Lisää uutisia
VPS-Juniorit
«  Huhtikuu   »
Ma Ti Ke To Pe La Su
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
Kategoriat